Новини и събития

МАЙСТОРСКА БИТКА ОПРЕДЕЛИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В 6-ТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА КИТАРАТА, ПЛЕВЕН 2020.

ФРАНЦИЯ, ИТАЛИЯ И БЪЛГАРИЯ БЛЕСНАХА СРЕД ОБЩО 28 СТРАНИ.

Приключи най-интригуващата част от 6-я Международен фестивал на китарата, Плевен 2020 – конкурсната програма. И този път мега залогът бе четвърта възрастова група (без възрастови ограничения) за изпълнители на класическа китара.

Антоан Гереро от Франция е новото име в алеята на победителите. Международното жури на плевенския конкурс в състав: Георги Василев, Аниело Дезидерио, Атанас Уркузунов, Антоан Фужуре, Александър Хаджи – Дорджевич, , преподаватели в консерваториите в Лозана, Швейцария; Авелино, Италия; „Морис Равел“, Париж; Белград, Сърбия му присъди І-ва награда.

Роден през 1996 г., Антоан започва обучението си по класическа китара на 8-годишна възраст при аржентинския китарист Родолфо Лахос. През 2010 г. постъпва в консерваторията в Бордо под ръководството на Оливие Шасен, където през 2016 г. се дипломира с отличие, похвали и комплименти от членовете на журито. По-късно през 2016 г. той се премества в Севиля (Испания), за да продължи обучението си при Франсиско Берние в Висшата музикална консерватория „Мануел Кастило“. Антоан изнася солови рецитали във Франция, Испания и Италия , сред които се откроява разпродаденият му концерт в Società Filarmonica di Trento (Италия) през октомври 2019. Носител е на награди от международни китарни конкурси в Италия, Испания, Франция, а днес вече и България.


Втора и трета награди в тази категория на феста заминаха за Италия: при Нино Д'Амико и Емануле Бариларо.


 

Заслужени адмирации спечелиха Биляна Лазарова и Кристияна Стоянова, ученички по класическа китара в НУИ „П. Пипков“, Плевен, които с много висок резултат постигнаха връчването на Първи награди в Трета А и Б възрастови групи на конкурса, за изпълнители, съответно до 17 и до 19 години.

Общо 120 китаристи от 28 държави взеха участие в различните категории на конкурса, който тази година имаше своето първо, изцяло дигитално издание.

 

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ПОЛЗВАТЕЛИ!

Уважаеми госпожи, господа, деца и родители,
във връзка с вече обявените нови, по-строги противоепидемични мерки, които влизат в сила от петък, 27 ноември, вечерта, читалище ЛИК информира за следното:


1. Преустановяват се всички присъствени занимания в читалищните школи, клубове, формации.

2. Същите дейности, които могат и са се подготвили за онлайн занимания ще продължат своята работа. Ръководителите на всяка от тях ще установят персонален  контакт с всеки свой ученик, студент, курсист, за уточняване на график и платформа.

3. Библиотеката на читалището ще работи с обичайното си работно време от 9:00 до 17:00 ч. , като до заемната и читалнята ще се допуска само по един посетител, задължително с лични предпазни средства. Препарати за дезинфекция са осигурени във всички пространства на читалището.

Екипът на ЛИК е на разположение за всякакви въпроси, консултации, нужда от помощ и съдействие. Можете да се обръщате към нас на телефони, Е-поща, през месинджър на страницата на ЛИК във Фейсбук.
 

Бъдете здрави!

6-ти Международен фестивал на китарата, Плевен 2020

Само след няколко дни затваряме опциите за записване за участие в 6-то издание на Международен фестивал на китарата, Плевен 2020.

Виртуалното издание тази година предлага онлайн конкурсна програма, концерти, уебминари, майсторски класове, концертна и образователна платформи.
 

Всичко за фестивала: https://plevenguitarfestival.com/bg

ТЕАТРАЛНАТА ШКОЛА НА ЛИК ВДИГА ЗАВЕСАТА

С огромно удоволствие обявяваме рестарта на театралната школа на ЛИК!
През новия сезон 2020/2021 неин ръководител е Даниела Димитрова - театралът, с който в годините назад, детските и младежки трупи на "ЛИК" / "Лиляна Бърдарова" постигаха най-големите си успехи на наши и международни сцени!
Всички записани до сега и нови кандидати, очакваме на среща - кастинг  НА 4 ОКТОМВРИ 2020 ОТ 16.00 ч. в театрална зала ЛИК, ул. П.Р. Славейков 23!

За повече информация: тел. 064 /84 81 63. 

 

ОТВАРЯМЕ УЧЕБНИ И РЕПЕТИЦИОННИ ЗАЛИ!

От 16 септември поетапно започват дейността си школи, клубове и формации на читалище ЛИК за новата учебно - творческа 2020/2021 година.

Продължаваме да спазваме мерки по повод COVID - 19: децинфекция, дистанция, определен брой лица на квадратен метър площ и всичко, препоръчано и изисквано.

С нетърпение чакаме малката ни, спретната къщурка отново да е по детски лудешка, по младежки креативна и уютно - приятелска за всички 18+.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ВИ ИМА И ДО СЪВСЕМ СКОРО!

За актуална информация следете нашата фейсбук страницаhttps://www.facebook.com/LIKPleven